• office@fantv.bg

В първото си интервю за Фен ТВ поетесата Надежда Захариева – автор на стиховете на едни от най-емблематичните златни попфолк хитове, сподели своите впечатления от изпълнителите, с които е работила.

Почти няма артист от онова време, с когото тя да не е работила, но сред най-запомнящите се сътрудничества са тези със Софи Маринова, Лия и Кондьо, Кати, Джони и други. Поколения българи обичат и слушат и до днес с удоволствие вечните песни  „Обич за двама“ на Лия и Кондьо, „Единствен мой“ на Софи Маринова, „Пеперуда“ на Кати и много други. Всички те са дело на Надежда Захариева.

Поетесата разказа пред камерата на Фен ТВ, че в самото начало, когато започва да пише за попфолка, е изключително повлияна от думите, които Джони ѝ дава изключително добър съвет и насока:

„Нашите слушатели ядат, пият и стрелят понякога. Ако думите не са като куршуми, които да се забият в ушите им, те изобщо нищо няма да разберат от това, което пеем. И това ме накара да мисля, че текстът не търпи като в поезията някакви големи метафори. Трябва да бъде ясно, просто и не глупаво обаче!“

Надежда Захариева смята, че успехът на един от най-големите ѝ хитове – „Обич за двама“ на Лия и Кондьо се дължи най-вече на тематиката на песента.

„Любовта е нещо вечно. Любовта е нещо, за което всички хора мечтаят. И може би точна за такава любов, която е готова на всичко за човека до себе си.“, категорична е поетесата пред Фен ТВ.

Относно Софи Маринова и „Единствен мой“ тя си припомня момента, в който ѝ поверяват да създаде лириката. Не познава лично изпълнителката, когато Ненчо Касъмов ѝ дава да напише текста на песента. Но разбира, че е влюбена в човек, различен от този, с когото живее. Това ѝ дава повод да сътвори стиховете на „Единствен мой“. В последствие тя пише още много текстове за гласовитата изпълнителка и всички се радват на огромен успех. Поетесата не пести суперлативите си за ромската перла, макар отдавна да не поддържат контакт:

„Отдавна не сме близки със Софи. Но много си я обичах, защото тя е непосредствена, искрена, при нея няма фалш, няма втори план.“

Що се отнася до един от най-емблематичните хитове в попфолка – „Пеперуда“ на Кати, Надежда Захариева смята, че голяма част от хората възприемат текста по начин различен от този, който е замисляла тя.

„Когато писах текста за „Пеперуда“, аз исках да кажа за волността на жената, която има право на избор. А  хората мислят, че това се отнася за леката жена. До ден днешен влагат такъв смисъл, но аз не им се сърдя, защото винаги съм мислела така: „След като са ме разбрали криво, следователно аз някъде не съм го казала точно както трябва.“ Но текстът е за духовната свобода на жената, която винаги е потискана, трябва да се подчинява безпрекословно и да мълчи. Тя казва: „Да аз знам колко ме обичаш. Ще съгреша с тебе, обаче душата ми ще остане волна.“ Свободата  не в начина на живот, свободата е в мислите на човека!“, каза тя в студиото на Фен ТВ.

Какво още споели поетесата Надежда Захариева в ексклузивното си интервю за Фен ТВ, вижте във видеото:

Проект и главна цел: BG16RFOP002-2.077-1859 , Подкрепа за средни предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-1, Осигуряването на оперативен капитал за българските средни предприятия за справяне с последиците от пандемията COVID-19

Резултат: Запазване на работещия персонал, икономически и финансови ефекти, запазване на добри партньорски взаимоотношения и преструктуриране на дейността

Обща стойност: 75 000 лв., от които 63 750.00 лв. европейско и 11 250.00 лв. национално съфинансиране.


Начало: 11.02.2021 г.

Край: 11.05.2021 г.