• office@fantv.bg

Пред пълен до краен предел Летен театър премина втората вечер на „Пирин Фолк“ Сандански 2022. В Конкурса за изпълнителско изкуство 15 участника се бориха за престижните награди в 30-ото юбилейно издание на фестивала. Творци, изпълнители и любители на хубавата македонска песен от цялата страна и чужбина отново се събраха на едно място, за да бъдат част от магията на традициите. 

15 изпълнения на песни от македонска фолклорна област се надпреварваха за престижните награди. Участниците пяха песни за родината и любовта, за родния край и веселието. С много емоция, чувство и впечатляващи сценични тоалети, съчетали автентичното с модерното, те дадоха най-доброто от себе си, за да спечелят вниманието на фестивалното и журналистическо жури, на посетителите, зрителите и радиослушателите на „Пирин Фолк“.

Емоцията, наречена македонска песен и традиция, се нажижи до краен предел, когато на сцената излязоха и специалните гост-изпълнители. С невероятните си песни и красиви изпълнения сестрите Ива и Велислава Костадинови, Илия Луков, Наум Петрески и Зуица Лазова превърнаха вечерта в истински празник.

Хореографиите бяха поверени на Ансамбъл за народни песни и танци „Никола Вапцаров“ с главен художествен ръководител Гергана Костадинова, Ансамбъл „Македонци“ с ръководител Иван Занчев и ТС „Празник“ с ръководител Михаил Митрев.

Фестивалното жури бе в състав: проф. Венцислав Димов /председател/, Надежда Захариева, Димитър Динев, Атанас Стоянов, Севдалина Спасова, д-р Генчо Генчев и Милан Завков. 

Журналистическото жури бе в състав: Даниела Маринова /председател/,     Светлана Кабаиванова, Бойка Атанасова, Ангел Узунов, Катя Василева и Николай Чапански.

Ето и победителите в Конкурса за изпълнителско изкуство на Пирин Фолк 2022:

I-ва награда на Фестивалното жури:

Ирина Паскалева – Заплакала е Мариово

/Музика: Народна, Текст: Народен, Аранжимент: Здравко Георгиев и Стоян Джамбазов – Джемби/

II-ра награда на Фестивалното жури:

Ати Молова – Твоите очи, Лено мори

/Музика: Народна, Текст: Народен, Аранжимент: Сашко Митковски/

III-та награда на Фестивалното жури:

Стоян Петков – В горите на Македония

/Музика: Народна, Текст: Народен, Аранжимент: Здравко Георгиев/

Награда на Журналистическото жури:

Стоян Петков – В горите на Македония

/Музика: Народна, Текст: Народен, Аранжимент: Здравко Георгиев/

Награда на зрителите:

Мария Георгас – Дойди майко

/Музика: Народна, Текст: Народен, Аранжимент: Иван Йосифов/

Награда на Фен Фолк ТВ:

Радостина Николова – Не прибирай, мила мамо, стройници

/Музика: Народна, Текст: Народен, Аранжимент: Валери Димчев/

На 28 август ще се проведе Конкурса за нова авторска песен, в който ще се изявят 15 артисти. Специални гост-изпълнители ще бъдат Глория, Володя Стоянов и емблематичният за фестивала дует – Севдалина и Валентин Спасови. Конкурсът за нова авторска песен на Пирин Фолк 2022 ще се излъчи на живо по 4 национални телевизии БНТ 1, БНТ 4, Фен Фолк ТВ, Фен ТВ, по радио Белла, както и в официалния YouTube канал и facebook страницата на Фен Фолк ТВ: FEN FOLK TV  и Fen Folk TV .  

Организатори: Фен Фолк ТВ и Община Сандански

Проект и главна цел: BG16RFOP002-2.077-1859 , Подкрепа за средни предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-1, Осигуряването на оперативен капитал за българските средни предприятия за справяне с последиците от пандемията COVID-19

Резултат: Запазване на работещия персонал, икономически и финансови ефекти, запазване на добри партньорски взаимоотношения и преструктуриране на дейността

Обща стойност: 75 000 лв., от които 63 750.00 лв. европейско и 11 250.00 лв. национално съфинансиране.


Начало: 11.02.2021 г.

Край: 11.05.2021 г.