• office@fantv.bg

Диапазон Рекърдс представя третия албум на Филип Синапов  – „До два славея, до два гласа“. Фолклорното CD е създадено съвместно с най-възрастната самодейка на Неделино – Снежана Чакърова.

Песните показват типични песенни образци на неделински двуглас. Единадесетте изпълнения са своеобразен мост между поколенията. Разликата между годините на Филип Синапов и Снежана Чакърова са точно 50 – той е на 24, а тя на 74 години. Двамата пеят както първи, така и втори глас, което е уникално.

За мен е много важно в работата ми да представям автентичния фолклор такъв, какъвто е бил и преди сто и петдесет години. Благодаря на Снежана, че се съгласи да участва в този албум и заедно да покажем магията на този вид пеене, което е наистина уникално както за нашата страна, така и за Балканите и за целия свят.“ – споделя Филип Синапов.

Неделинският двуглас се различава и от разложкия и от шопския. В миналото разделението по полове и в пеенето е било много строго. За първи път официално в историята се представя албум, в който за неделински двуглас си партнират мъж и жена. Песните в „До два славея, до два гласа“ са част от теренните проучвания на Филип Синапов.

В актуалната кандидатура на България за световния списък на културно и природно наследство на Юнеско е включен и неделинският двуглас.

Поръчайте новия албум на Филип Синапов „До два славея, до два гласа“ в онлайн магазина www.bgmusicshop.bg или на телефон 02/920 03 13. Медиен партньор: Фен Фолк ТВ!

Проект и главна цел: BG16RFOP002-2.077-1859 , Подкрепа за средни предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-1, Осигуряването на оперативен капитал за българските средни предприятия за справяне с последиците от пандемията COVID-19

Резултат: Запазване на работещия персонал, икономически и финансови ефекти, запазване на добри партньорски взаимоотношения и преструктуриране на дейността

Обща стойност: 75 000 лв., от които 63 750.00 лв. европейско и 11 250.00 лв. национално съфинансиране.


Начало: 11.02.2021 г.

Край: 11.05.2021 г.