• office@fantv.bg

Световноизвестният продуцент и композитор Георги Линев направи неочаквана колаборация на проекта си Kan Wakan в парче заедно с Тони Стораро.

“Убиваш всичко в мен” е отговор на клишетата, разделението и стигмата в българската музика на продуцента, чиято музика озвучава култови сериали и филми по Netflix, Amazon Prime и HBO (Game of Thrones) и е промотирана от медии, като Rolling Stone, BBC1 и LA Weekly.

Георги Линев израства и изгражда кариерата си в САЩ, но по време на пандемията решава да се завърне в България. Докато пътува към морето с приятели случайно чува за първи път песен на Тони Стораро. “Потънах в дълбините на гласа му и начина, по който извайваше интересни мелодии около необичайни ритми. Тогава един приятел ми каза: Защо не запишеш нещо с него? Друг приятел, който пътуваше с нас, добави: Няма ли да е странно? Това е чалга… Хората няма да те разберат”. 

За продуцента обаче подобни етикети са по-скоро предизвикателство, отколкото спирачка. “Живеем във време, в което лепенето на етикети по начина, по който сме свикнали, вече не работи. Живеем в епоха на пренасищане с информация, образи, изкуство, музика… Нашият вкус вече не се основава на определен набор от естетика или идеали, а на отвореността за постоянно адаптиране и изграждане на собствена визия. Тя се базира на всичко, което е около нас – от вулгарната витрина в Слънчев бряг, през хилядолетен исторически паметник. И колкото по-несъвместими са елементите, толкова по-красиво може да бъде” – разказва Георги Линев.

Скоро след този разговор той се запознава с Тони Стораро и започва процес от около година, в която се ражда първо мелодията, после текстът на Васил Витанов, а след това – 8 поредни версии на вокала на песента, докато двамата артисти са напълно удовлетворени.

В аранжимента звучи български църковен хор, струнен квартет, записван в Берлин, а мастерингът е направен в Лондон от Гай Дейви (работил с Michael Kiwanuka, The Streets, Kaytranada и Jon Hopkins).

“Има страхотна доза усет и умение в начина, по който Тони успява да изрази себе си” – споделя Георги за процеса. “Той може да пише аранжиментите си, свири виртуозно на пиано и китара и е изключително лесно и приятно да се работи с него. Да работим и израстваме заедно с него по този път беше разширяващ съзнанието процес”.

В периода, в който парчето се ражда, продуцентът се сблъсква с всички предразсъдъци около работата си с “чалга” изпълнител. “​​Аз не съм израстнал тук и за мен няма особена разлика между това, което прави Тейлър Суифт в САЩ и това, което Тони Стораро прави в България – все е поп музика, слушана от огромна група хора, с фолк елементи” – обяснява той. И вдъхновен от стигмата, Георги не се отказва от проекта, а паралелно с музиката създава документален филм, както и следващи ремикси и колаборации с някои от най-популярните алтернативни изпълнители, които тепърва ще развиват проекта.

Режисьор на клипа и автор на текста на песента е Васил Валери Витанов, оператор е Александър Бенев, а продуцент – Влади Герасимов от HandPlayed Productions.

Проект и главна цел: BG16RFOP002-2.077-1859 , Подкрепа за средни предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-1, Осигуряването на оперативен капитал за българските средни предприятия за справяне с последиците от пандемията COVID-19

Резултат: Запазване на работещия персонал, икономически и финансови ефекти, запазване на добри партньорски взаимоотношения и преструктуриране на дейността

Обща стойност: 75 000 лв., от които 63 750.00 лв. европейско и 11 250.00 лв. национално съфинансиране.


Начало: 11.02.2021 г.

Край: 11.05.2021 г.