• office@fantv.bg

Севдалина и Валентин Спасови поставят начало на творческата си дейност през 1988 г. по време на следването си в Академията за музикално и танцово изкуство – гр. Пловдив. След завършването на висшето си образование Валентин Спасов печели конкурс като преподавател в ЮЗУ, Благоевград и като оркестрант в оркестъра на радио Благоевград. Успоредно с това е диригент на ансамбъл „Разлог“. Заедно със съпругата си Севдалина упорито творят и търсят нови форми за създаване авторска музика на фолклорна основа.

Като щатен музикант в радиото Спасов пише инструментална народна музика за оркестъра на радиото и прави стотици обработки на народни песни, изпяти от утвърдени в тази област изпълнители – Костадин Гугов, Атанаска Димитрова и Димитър Коларов, Татяна Сърбинска, Весела и Любен Божкови, хора към радио Благоевград и др.

Създава 120 авторски песни както за дуета, така и за други изпълнители и техни ученици. Севдалина и Валентин Спасови имат собствено звукозаписно студио. Най-голямата награда за творческия тандем е високата оценка от много милионната зрителската аудитория, която, по данни на „Маркет тест“ (2000), е класирала песента „Сине, сине“ на второ място по най-голяма популярност след песента „Моя страна, моя България“ за последното десетилетие.

Златният хит „Сине, сине“ е преведен на няколко езика и е включен в световно академично издание на Чикагския университет в САЩ, придружен от компактдиск на хитови песни от Балканите и Източна Европа, създадени в годините на прехода. Според авторката на книгата Донна Бюкенън, професор по музика в Чикагския университет, фолклорист и изследовател на фолклора на Балканите, песента е толкова популярна, че е станала истински народна и е част от фолклора на българина. Тя изразява възхищението си на страниците на изданието от песента по следния начин: „Мелодията е толкова красива, че излъчва някакво вълшебство, което се докосва до сърцето на всеки човек, независимо какъв е по народност. Тази песен възможно най-искрено и по човешки претворява привързаността и обичта на майката към своето дете.“

Севдалина и Валентин Спасови са автори и продуценти на телевизионното предаване „Музикално колело“, чиято основна цел е да издирва и популяризира млади таланти от жанра фолклор и авторска музика на фолклорна основа от цялата страна. Част от напрегнатото си ежедневие Севдалина и Валентин Спасови обвързват с обучението на деца от 7 до 15-годишна възраст в собствената си школа „Лина“. Много от техните ученици имат награди от национални и международни фестивали. Семейството професионални музиканти с висше музикално образование са и хонорувани преподаватели по музика в ЮЗУ „Неофит Рилски“ – гр. Благоевград. От 1996 г. са членове на Съюза на учените в България.

Концертните изяви на Севдалина и Валентин Спасови заемат първостепенно място и се радват на многобройна и разнообразна публика. През 2005 г. създават спектакъла „За любов родени“, с който пътуват из цялата страна. Следват спектаклите „Българийо свята“ и „Два живота-една съдба“, който през април 2006 г. е представен в препълнената зала 1 на НДК и има голям успех. Ефектната хореография е дело на световноизвестната формация „Чинари“.

Сред изветните песни на Валентин Спасов са: „Сине, сине“, „Не мога без теб“, „Прекланям се пред тебе, майко“, „Моя дъще“, „Македонска сватба“, „Свири, цикуларю“, „Сите сме рода“, „Българийо свята“ и мн. др.

Проект и главна цел: BG16RFOP002-2.077-1859 , Подкрепа за средни предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-1, Осигуряването на оперативен капитал за българските средни предприятия за справяне с последиците от пандемията COVID-19

Резултат: Запазване на работещия персонал, икономически и финансови ефекти, запазване на добри партньорски взаимоотношения и преструктуриране на дейността

Обща стойност: 75 000 лв., от които 63 750.00 лв. европейско и 11 250.00 лв. национално съфинансиране.


Начало: 11.02.2021 г.

Край: 11.05.2021 г.