• office@fantv.bg

Драгана е родена в село Касидол, Сърбия, тогава в Югославия, на 18 януари 1968 г.

Омъжена е за австрийския бизнесмен от хърватски етнос Антон Биелич. Двамата имат син и дъщеря и живеят във Виена. Притежават сателитния музикален телевизионен канал DM SAT, който започва излъчване през декември 2005 г. (но е под друго име до юни 2006).

Като дете Драгана била доста палава. Често се налагало родителите ѝ да я водят при лекаря с някоя контузия. За народната музика я запалва нейният дядо – Драгутин, който свирел на акордеон. Тогава Драгана изобщо не се замисля за кариера в музиката. Пее на различни сбирки и селски празници, само защото по-възрастните я карали. Тези нейни изяви обаче докарват в Касидол музикални продуценти от Белград.

Когато е в осми клас, Драгана пее на една сватба. Там я чува и композиторът Новица Урошевич. Не след дълго той я кани в музикалната компания „Дискос“. Така само на 16 Драгана записва първия си албум – „Imam decka nemirnog“. През следващата 1985 излиза и втората ѝ плоча. Повечето песни в нея стават любими и предпочитани в поздравителните концерти на радиостанциите в бивша Югославия, песни като „Bila sam naivna“, „Ne vracam se starim ljubavima“ и тн. Тогава това е истински шок за младата Драгана, която никога не се е и надявала, че ще се слуша по радиото.

След като записва първите си два албума през 1984 и 1985, между Драгана и нейния откривател – композиторът Новица Урошевич, възниква конфликт и Драгана решава да се откаже от пеенето. Влиятелни хора от музикалната компания „Дискос“ обаче я насочват към композитора Миодраг Илич, който е основател на легендарния оркестър „Южни ветар“. Така Драгана става петият солист на състава, след Миле Китич, Синан Сакич, Шемса Сулякович и Кемал Маловчич. Така през 1986 се появява третият албум „Spasi me samoce“. Няколко хита излизат от него, а най-голямата оценка за новата Драгана дава публиката – за първи път младата певица застава пред повече от 10 хиляди зрители на концертите на оркестър „Южни ветар“. Турнетата на групата по онова време продължават с месеци.

„Розите цъфтят само в песните“ е от четвъртия албум на Драгана Миркович. Албумът излиза през 1987 и с него Драгана започва да излиза от младежкия си период, песните ѝ стават по-сериозни и зрели. Година по-късно се появява продукцията „Najlepsi par“. От нея е и песента „Milo moje sto te nema“.

Най-тиражният албум на Драгана Миркович с Южни ветар е „Simpatija“от 1989. Продаден е в тираж от 500 хиляди копия, а почти всички песни в него стават хитове. През същата година Драгана прави и своя първи самостоятелен концерт в Белград. Получава и най-голямата награда – Певица на годината. Същото признание се дава на Драгана Миркович и през 1990, когато излиза последният ѝ албум с оркестър „Южни ветар“.

През 1991 г. Драгана Миркович преминава под крилото на покойния мениджър Рака Джокич, дотогава продуцент единствено на Лепа Брена. Същата година излиза албумът „Dobra devojka“ за PGP RTВ. Голяма подкрепа в новия имидж на Драгана оказва и самата Лепа Брена, която активно участва в процеса на преобразяване. В резултат – бъдещата мега звезда подобрява външния си вид, начина си на обличане, прави и пластична операция на носа си поради здравословен проблем с дихателните пътища, решава и да промени формата, тъй като вече е позната личност. В новия си вид Драгана Миркович се появява през 1992 с албума „Идват по-добри дни“ с 13 евъргрийна като – „Dobro jutro, dobar dan“, „Umirem majko“, „Pitaju me u mom kraju“, „Sedmi dan“ и т.н. успехите на певицата в този период нямат равни на себе си. Благодарение на мениджъра Рака Джокич, младата певица прави грандиозни турнета в Европа, Австралия, Америка, Канада. През 1991 г. провежда 22-дневно турне в България. Най-големият концерт е на националния стадион „Васил Левски“ в София, състоял се на 25 юни.

В периода 1993 – 1994, певицата прави няколко концертни турнета в родината си и извън нея. Следват още албуми и концерти.

„Nisam ni metar od tebe, a ti me ne vidis“ – това пее Драгана Миркович в следващата песен. Тя е от 1994. Преди това Драгана се пробва и в киното. Главната роля във филма „Slatko od snova“ е поверена именно на нея. Интересното е, че повечето от песните във филма се изпълняват на английски език и тотално се разграничават от присъщото за Драгана фолк амплоа.

На едно от участията си във Виена, певицата среща бъдещия си съпруг – Тони – хърватски бизнесмен, който живее и работи в Австрия. Не след дълго двамата се женят, а Драгана заживява при него във Виена. Имат две деца – Марко и Мануела. Известно време певицата се отдава изцяло на семейството си. Завръща се на сцената през 2004 с албума „Trag u vremenu“, посветен на двете ѝ деца. Две години по-късно Драгана създава частна музикална телевизия, носеща нейното име. Две години по-късно излиза на пазара албумът ѝ „Luce moje“, който се различава от другите с големия си колорит и песни за всички вкусове. И след още 2 години излиза на пазара 19-ият ѝ албум „Eksplozija“ с хитовете като „Zemljo okreni se“, „Sve bih dala da si tu“ и много други.

През 2009 година, Драгана зарадва феновете си с неочакван дует с Бобан Райович – „Gromovi“, който много се харесва на аудиторията. Следва 4 години в творчески застой, но с хиляди участия и концерти, и участия в много знайни и незнайни хуманитарни акции като част от известните на нас са концертът ѝ в „Център Сава“ Белград – 2010 г., „Арена Зеница“ Зеница – 2012, „Спортна зала“ Крушевац – 2012, също така за юбилея на конските игри в нейния роден град – Пожаревац, подарява концерт на своите съграждани, приятели и фенове на 31.8.2012 г. пред над 50 000 души.

На 04.12.2012 година излиза 20-ия ѝ албум – 20 с издател за чужбина „Vujin Records“, седмица по-късно официално излиза и в Сърбия с издател за държавата „Zmex“, на обложката стои също и логото на нейната телевизия „DM SAT“. Новият диск на Драгана Миркович е юбилеен и това е 20-ия по ред албум на сръбската звезда, макар самата тя да е на сцената вече повече от 30 години. Новият албум съдържа общо 20 песни, има 16 нови песни и 4 бонус – издадените пред 2011 г. – „Drugovi, „Srce moje“; „Jedini“, (която е посветена на мъжа ѝ Тони Бийелич за 10 години брак) и втората версия на песента „Umrecu zbog tebe“, записана пред 2010 г. с духовия оркестър на Горан Брегович.

Снимките за обложката са направени от Мирко Табашевич, автори в албума са главно текстописката Весна Петкович и известният композитор и аранжор – Александър Кобац. Те участват в най-много песни за юбилейния албум на Драгана – „Mace“, „ Takav nece da se rodi“, „Hej zivote“, „Amorova strela“ и заглавната „Dvadeset“, в която се включва като композитор някогашнят и настоящ приятел на Драгана още от 1994 г. – Хуса от Beat Street. Първата песен в албума „Ljubavi“, „Pustinja osecana“, „Nemirno more“, в която като композитор и текстописец се включва М.Сенковски-Джеронимо и „Ostavljeni prevareni“, направените от автора на песента от албума „U godini“ „Jos si meni drag“ – Г.Раткович – Рале и колегите му М.Богосавлйевич, Г.Велинов-Панча и Даниел Маг. Песните „Pokorno“ и „Kontinent“ са дело на сараевските момчета от студио „Темпо“ – Алмир Аянович и Дамир Бечич. Сънародниците на Драгана, които също като нея живеят в Австрия – Марко Николич (автор на песните „Mili mili“ и „ Bagrem и Джордж Жан Гол (които е автор на песента „Jedini“, сега прави и песента „Suprotni svetovi“, също взимат участие в новия албум на Драгана Миркович. Остана само да споменем само авторите на песните „Pucaj pravo u srce“ и „Srce vucije“ – комп. и текст. – Дарко Де Жан и аранж. – З.Живанович.

 

Проект и главна цел: BG16RFOP002-2.077-1859 , Подкрепа за средни предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-1, Осигуряването на оперативен капитал за българските средни предприятия за справяне с последиците от пандемията COVID-19

Резултат: Запазване на работещия персонал, икономически и финансови ефекти, запазване на добри партньорски взаимоотношения и преструктуриране на дейността

Обща стойност: 75 000 лв., от които 63 750.00 лв. европейско и 11 250.00 лв. национално съфинансиране.


Начало: 11.02.2021 г.

Край: 11.05.2021 г.