• office@fantv.bg

Aleksandar Vuksanovic – Aca Lukas е роден на 3 ноември 1968 в Белград.

Музикантът и певец получава своя псевдоним от името на известното заведение „Лукас“ в Нови Белград, където в края на 80-те години прекарва тийнейджърските си години, пеейки и трупайки опит и популярност. В нощен клуб „Хогар“ обаче, Aca добива славата на един от най-добрите музиканти, певци и шоумени, както със своя богат репертоар, така и с умението си да забавлява посетителите в локала в продължение на цяла вечер, та чак до ранни зори.

Lukas бързо е забелязан от популярната рок певица Viktorija, която веднага го включва в състава на своята група. В началото на 90-те години, заедно с нея, Lukas изнася концерти из цяла бивша Югославия. Също така той се появява и като гост на концертите на Tifa и Dino Dvornik. Но освен до професионално развитие, познанството му с тях води младия певец и до многобройни участия в наркомански сбирки.

Едва през 1995 година Aca Lukas издава своя първи, дебютен, албум „Ponos i laž“, наговорен от свои колеги. През следващата година, композиторът Aleksandar Radulović Futa и текстописецът Marina Tucaković проектират за Aca неговия втори албум „Pesme od bola“, съставен предимно от кавъри на гръцки, кипърски и турски песни. Широка популярност добиват песните „Ja živim sam“, „Rođendan“, „Nije ti ovo Amerika“, но парчето „Pesma od bola“ става един от хитовете на годината. През 1999 година идва на ред нов хитов албум „Lična karta“, както и първият голям концерт в Белград, в спортна зала „Pionir“ пред около 9000 зрители. Следва турне из страната, завършило със спектакъл на стадион „Tašmajdan“. Междувременно, за чуждестранния пазар Lukas издава два албума с музика наживо. През 2002 година се появява като гост-изпълнител на концерта на своята колежка Ceca Ražnatović в Белград, на стадион „Marakana“, пред 80 000 зрители. Освен дуетната си песен с Ceca „Crni sneg“ (първоначално изпълнявана от Hari Mata Hara и Hanka Paldum, но продадена на Ceca от композитора Hari Varešanović), Lukas представя самостоятелно и две свои песни от издадения през същата година албум „Nesto protiv bolova“ – хитовете „Coma“ и „Nesto protiv bolova“.

Заради многото време, което отделя на комара в казината, както и заради страстта си към алкохола и наркотиците, Aca изчезва за известно време от музикалната сцена. По думи на певеца, той е успял да пропилее 1 милион евро на залагания. През 2003 година, в рамките на полицейска операция „Сабя“, той е арестуван и осъден на 4 месеца затвор за притежание на незаконно оръжие.

Aca Lukas има и два брака зад гърба си. След даването на втория си брачен обет, той твърдо решава да се откаже от своите пороци. Известно е, че след като изкарва курс на лечение от наркотична зависимост в една швейцарска клиника, дрогата е вече само неприятен спомен от недалечното минало.

През 2006 година Aca се завръща с нов албум – „Jagnje moje“, а през 2008 с песента си „Upali svetlo“ печели първа награда на втория „Axal Grand festival“, лично връчена му от Lepa Brena. Скоро след това, популярният певец издава последния си засега албум „Lesce“ (името на голямо гробище в Белград), който освен с тоталните хитове „Pao sam na dno”, „By Pass“ остава запомнен и с провокативната обложка – Aca лежи в ковчег, показвайки среден пръст (по думите на певеца насочен към всички онези, които са го отписали от голямата сцена).

Своят 40-ти рожден ден Lukas отпразнува с голям концерт в Белградската зала „Арена“, на 3 ноември 2008 година, пред 25 000 зрители. Но наред с триумфа, не закъсняват и неприятностите. На 3 февруари 2009 година, в Нови Белград, Aca е прострелян с огнестрелно оръжие, докато се качва в колата си. За щастие, раната в областта над коляното не е сериозна и той бързо е изписан от Спешния център.

 

Проект и главна цел: BG16RFOP002-2.077-1859 , Подкрепа за средни предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-1, Осигуряването на оперативен капитал за българските средни предприятия за справяне с последиците от пандемията COVID-19

Резултат: Запазване на работещия персонал, икономически и финансови ефекти, запазване на добри партньорски взаимоотношения и преструктуриране на дейността

Обща стойност: 75 000 лв., от които 63 750.00 лв. европейско и 11 250.00 лв. национално съфинансиране.


Начало: 11.02.2021 г.

Край: 11.05.2021 г.